Mjuk hud i ett kylslaget norr

Icehotel i Jukkasjärvi i norra Sverige var världens första ishotell då det öppnade år 1989. Idag återfinns ishotell på flertalet andra platser runt om i världen men fortsatt är Icehotel i Sverige ett av de mest populära.

Icehotel är unikt, ett hotell helt skapat i snö och is och som smälter ned varje vår för att sedan byggas upp igen ett halvår senare. Icehotel hämtar is från Torne älv och med denna skapar fyrtiotalet konstnärer från hela världen den interiör som besökarna ett par veckor senare kan njuta av. Man måste inte övernatta för att få njuta av denna pampiga kreation utan kan komma också som daggäst. Sedan år 2016 kan man bo året om på Icehotel, Jukkasjärvi.

Sov på is och snö

Rummet håller mellan -7 och -5 grader Celsius, vilket låter kallt men det känns varmt om utomhustemperaturen är -30 grader. För resan rekommenderas bland annat, riktigt bra vinterkläder och stövlar, ett extra underställ att sova i och Miniderm då torr luft ger torr hud. Smörj in med Miniderm ett par gånger om dagen så håller sig huden mjuk och du undviker fnasiga kinder. Icehotel bistår med en varm expeditionssovsäck som klarar temperaturer om -25 grader och du själv har utrustat dig med mössa, varma strumpor, underställ och en tjock tröja.

Vad mer?

Vid sidan av hotellrum av is och snö finns här också en ceremonisal där ni kan hålla en unik vigsel, förnya era löften eller hålla någon annan form av ceremoni. Denna byggs bara upp under vintern men självklart kan man gifta sig vid Icehotel även om ceremonisalen smält.

Här finns mängder av aktiviteter att ta del av och för att hinna med “allt” rekommenderas att man stannar åtminstone två nätter; en natt i isrum och en natt i varmt boende. Då kan man ta del av aktiviteter såsom hundspann, isskulptering, snöskoter, fiske, forsränning, cykling, midnattssol och norrsken – allt beroende på årstid.