Bo på hotell

Att bo på hotell kan kännas lyxigt (även om det inte är ett utpräglat lyxhotell). Du får frukosten serverad och mängder med godsaker till måltiden att förtära. Varje dag städas rummet och du får nya lakan och handdukar att använda. Kort sagt en vistelse på ett ställe där du kan känna dig som ett barn igen, där du får allt gjort åt dig av andra.

 

Vad är ett hotell?

Ett hotell är liksom ett vandrarhem eller ett motell en byggnad där det finns rum att bo i. Skillnaden är att hotell är av högre standard än både vandrarhem och motell. I de förra kan du inte räkna med att ständigt ha påpassning, men på ett hotell så finns personal där dygnet runt. På ett hotell jobbar städare, vaktmästare, receptionister, serveringspersonal och så självklart hotellägaren. Det kan också finnas piccolos och andra yrken som mer tillhör det förgångna på finare hotell. Idag väntas du bära dina egna väskor om du exempelvis tar in på Scandic, och vill du ha nya och fräscha handdukar får du lägga dem på golvet ofta eftersom många hotellägare har satt som mål att spara på energi (och alltså minska antalet tvättar).

Det finns hotellkedjor och helt självständiga hotell. De hotellkedjor som är störst i Sverige är Scandic, Best Western, Radisson Blu och ytterligare några. Fördelen med att bo på hotellkedjor är att du kan skapa konton där du samlar poäng på hotellnätter. Då kan du exempelvis få erbjudande om att få bo en natt gratis om du har bott där nio gånger innan. De självständiga hotellen är mer sårbara eftersom de inte kan förlita sig på en samordnad budget. Ett hotell i en hotellkedja har tryggheten i att kedjorna har mycket pengar samlade som kan delas ut om ett hotell skulle ha dålig lönsamhet.

När kan man behöva bo på hotell?

Det finns många anledningar att bo på hotell. Ett av dem är att man håller på och flyttar och har beställt flyttstädning i gävle. Då kan det kännas bäst att bo på hotell istället för att bo sista natten i det rena huset eller lägenheten.

Det är väldigt vanligt när man är ute och reser att man tar in på hotell. Du får både mat och husrum (maten kan ingå eller så finns oftast a la carte mot nota på hotellrestaurangen). Man kanske också pendlar mycket i sitt jobb och hellre sover i en mjuk säng istället för spenderar natten i en sovkupé på tåget.

Hur dyrt är det att bo på hotell?

Hotellen får sätta vilka priser de vill och de får även välja vilket klientel de välkomnar. Priserna kan därför variera, men räkna med att du får betala minst 1000 kronor per natt om du vill bo någorlunda bekvämt.