En hotellvistelse kan vara värd sitt pris

Finns det något bättre än en hotellfrukost med pocherade ägg,

kaffe och våfflor? Hotellfrukosten är en populär umgängesform , den är både bra både för själen och familjesämjan. En hotellvistelse kan vara precis det som ditt äktenskap behöver, när man inte behöver bråka om vem som ska tvätta kläder eller diska efter maten finns det tid för viktigare samtal eller att diskutera framtiden. Eller varför inte bara njuta lite av livet?

Ett eklektiskt hotell

Hotel Roc Presidente i Havanna är ett favorithotell för många. Till skillnad från i Europa där personalstyrkan är slimmad till bristningsgränsen och en concierge får göra flera sysslor, är de kubanska hotellen överfulla av anställda. Det finns tre piccolos, ett tiotal personer tar hand om frukostbuffén, och i receptionen har alla gott om tid för dina frågor. Det finns t.o.m. tid för en ung hotellanställd att prova några salsasteg när han står på sin post, vid dörren i sin uniform. Oavsett om det beror på lättsinne eller är en reaktion på de låga lönerna så bidrar det till ens eget välbefinnande att se denna attityd så långt från det lutherska kravsamhället som man kan tänka sig.

Lounging I Havanna

Hotell Presidente byggdes på 1920-talet och det var på sin tid den högsta byggnaden i Havanna. I den stora lobbyn finns kristallkronor och marmordetaljer, de franska möblerna är från 1700-talet och de står två exklusiva japanska vaser i ett hörn. Att sitta i en lounge som vetter ut mot hamnpromenaden Malecon är inte det sämsta. Om något av dina barn fyller år och du skulle vilja ha en siffertårta så kan du bara prata med köket. Chokladfrosting och en saftig chokladbotten kan säkert konditorn ordna fram även om de kanske inte kan sjunga ”Vi gratulerar” på svenska, så blir födelsedagen ett minne för livet.

Den bästa utsikten i Havanna

En hamns främsta syfte är att kunna erbjuda lä för båtar som annars skulle krossas mot kajerna när det stormar, i vissa fall måste man spränga bort berg för att åstadkomma en fördjupning. Men när du ser inloppet till Havannas hamn från taket på Parque Central så förstår du vad begreppet naturlig hamn innebär. Inloppet är en getingmidja som sedan mynnar ut i en mjuk bukt, om det stormar på havet så påverkar det inte båtarna som ligger där nämnvärt. Det är spännande att tänka sig alla spanska galeoner, brittiska och franska skonare som sökt skydd från stormen under århundradenas lopp. En fördel som turist på Kuba är att du har rätt att besöka alla hotell fastän du inte bor där. Du har möjlighet att åka upp till taket på Parque hotell och se på utsikten utan att betala några avgifter.