Hotellbranschen

Oavsett du ska besöka, bo eller arbeta på ett hotell handlar det om att få eller ge en upplevelse. Gästen bör alltid vara i fokus och servicen oklanderlig. Förväntningarna skiljer sig beroende på typen av boende, där förväntningarna på bekvämlighet och hög standard är högre på ett hotell än på exempelvis ett B&B eller pensionat.

Därmed inte sagt att det inte går att få lika god service på B&B eller ett pensionat som på ett hotell, det handlar i grund och botten om standard, tillgänglighet och service. Så länge man får den service som utlovats är man oftast nöjd som betalande gäst.

Olika yrken inom hotell

Det blir allt vanligare för såväl företag som privatpersoner att arrangera olika former event på hotell. Det kan vara allt från utställningar och workshops till konferenser, mässor, konserter, jubileum, bröllop, kick-off, kundträffar, release-partyn etc. För att kunna erbjuda sådana typer av arrangemang krävs det att hotellet har tillräckligt med duktig personal, inom flera olika områden.

Yrken som är vanliga inom hotellbranschen är bland andra hotellchef, hotellmanager, bokningschef, frukostvärd/värdinna, hotellreceptionist, husfru, konferensvärd/värdinna, köksmästare, kock, nattportier, lokalvårdare med flera. Det finns ett antal olika utbildningar inom hotell-, restaurang- och turismnäringen och ett antal bemanningsföretag exempelvis Bemanning Stockholm, som kan hjälpa till med rekrytering och uthyrning av personal inom just dessa branscher.

Från maximalistisk storslagenhet till lantlig enkelhet

Dorsia Hotell

I Göteborg finns ett av Sveriges kanske mest storslagna hotell, där varje rum och publikt utrymme är inrett med ett överdåd av antikviteter, fantastiska textilier och noga utvalda inredningsdetaljer. Dorsia Hotell ligger på Kungstorget, mitt i centrala Göteborg, och har på relativt kort tid blivit världsberömd för dess maximalistiska inredning med 38 unikt inredda rum.

Nääs Fabriker

Vackert beläget vid sjön Sävelången, i bruksorten Tollered cirka 3 mil öster om Göteborg, hittar man denna pärla till hotell. Hotellet är varsamt renoverat och inrett i det gamla bomullsspinneriets lokaler med anor från 1800-talet. Såväl rum som restaurang och övriga publika ytor är både modigt och stilfullt inredda, och inbjuder i allra högsta grad till socialt umgänge, samtidigt som miljön är högst avkopplande och rofylld.

Hotell Hackspett

Ett av Sveriges minsta, men kanske mest exotiska, hotell ligger några mil ifrån Göteborg, närmare bestämt i Västerås. På det exotiska Hotell Hackspett finns 13 rum – cirka 10 meter upp bland trädkronorna! Rummen hänger i vajrar och kan bära en vikt på upp till 5-6 ton och utsikten över Vasaparken går inte av för hackor. För mer information rekommenderas du besöka Visit Västerås, där du kan hitta bokningsbara tider och så vidare.

Segerstads fyr

Nästa unika upplevelse hittar man på sydöstra delen av Öland, där fyrmästarbostaden Segerstads fyr ligger vackert belägen mitt i Ölands något karga natur. Fyrhusets egen trädgård bjuder dock på rejält med grönskande lummighet och är uppdelad i två rymliga, fullt utrustade lägenheter om 100 kvadratmeter vardera. Ett perfekt boende för alla naturälskare, i synnerhet fågelentusiaster, där det bland annat går att boka en guidad fågel- och naturtur.